Naše najobľúbenejšie drevené kreatívne a výukové hračky

Guličková dráha SCRATCH KRAVIČKA

            Z vlastnej skúsenosti mám odpozorované, že deti milujú dynamické hračky. V každom období vývoja ich osloví niečo iné. Už malé deti rady sledujú pohybujúce sa predmety a v prípade hračky, ktorú vám chceme priblížiť, sú v hlavnej úlohe tri farebné guľôčky a úžasne prepracovaná dráha v podobe kravičky. 


            Guličková dráha od belgickej značky SCRATCH má hneď niekoľko dôvodov prečo sme sa pre ňu rozhodli. Po prvé: je drevená - drevo patrí medzi mojej najobľúbenejšie materiály, po druhé: je farebná – veselé farby sa zas páčia našej Pauli a po tretie: je to kravička a tú si obľúbi azda každý. J Moderný dizajn hračiek SCRATCH je pre ne typickým.
            Celá hračka je vysoká 48 centimetrov a má tri poschodia. Posledné je ukončené rolničkou, ktorá zacinká, keď je gulička už takmer v cieli. Cieľová rovinka slúži zároveň na ich uskladnenie, kde sa zachytia kolíčkom.  Guľky sú veľké v priemere cca 4cm. Preto nie je problém, aby ich udržali už malé detské rúčky. Výrobca odporúča hračku pre vekovú kategóriu +18 mesiacov. Keďže guľky sú taktiež drevené, dokážu narobiť poriadny hluk, keď napríklad padnú deťom na podlahu bez koberca. J Nám sa to občas stane, pretože aj samotné guličky, keď sa práve nerútia dráhou, dokážu parádne zabaviť.  
            Veľmi pozitívne hodnotím aj spôsob akým je dráha zabalená od výrobcu. Je poriadne zabezpečená, aby sa cestou až k vám nepoškodila. Doma ju treba podľa návodu zmontovať, nejde o nič zložité. Pomocou priložených šróbov sa pripevní podložka a hlava kravičky. Teraz sa už môže začať zábava.

Pre lepšiu predstavu sme vám natočili video, ako sa s ňou zabávame my.

Drevené pexeso Vilac

            Tradícia drevených hračiek je veľmi silná. Drevené hračky tu boli asi od chvíle ako sa človek naučil obrábať drevo a sú tu až dodnes. Hračky vyrobené z dreva sú späté s prírodou, sú príjemné na dotyk a ich trvácnosť je omnoho vyššia než hračiek z ostatných materiálov. Práve preto sú veľmi obľúbené.  V tejto súvislosti si asi každý predstaví kocky, koníky, stavebnice, autíčka, ale možno málokoho napadne pexeso.
            Drevené pexeso má mnoho výhod proti tomu klasickému z papiera. Býva rôznych tvarov, napríklad hranaté alebo okrúhle. Dá sa s ním hrať už od útlého veku, keď je ešte detská motorika slabšia. Veľmi dobre sa totiž jednotlivé diely dajú uchopiť malými prštekmi. Vtedy síce ešte podstata hry hľadať rovnaké obrázky nie je naplnená, ale detičky podľa rôznych motívov obrázkov dokážu poznávať zvieratká, stroje, farby alebo čísla.
            Na trhu sú drevené pexesá od rôznych značiek s rôznym počtom dielikov. My sme si vybrali drevené pexeso od značky VILAC. Táto francúzska značka má naozaj dlhú, vyše 100-ročnú, tradíciu vo výrobe detských hračiek a ako spoločnosť sa môžu pochváliť ocenením EPV (Living Heritage Company) udeleným za ich znamenité výrobné a tradičné zručnosti.


            Samotné pexeso obsahuje až 48 dielikov a má označenie farma. Ja by som ho určite nezaškatuľkovala pod označenie farma, pretože je na ňom zobrazené z každého rožku trošku. Nájdete tu motívy zvieratok, ovocia, ale aj dopravných prostriedkov či oblohy. Spracovanie drevených štvorčekov je veľmi dobré, farebné obrázky sú jasné a samotné motívy veľmi milé. Nenájdete tu žiadne ostré časti, rohy dielikov su zaoblené. Toto všetko je základným ukazovateľom kvalitnej hračky pre detičky. A nayvše je zabalené v praktickom drevenom boxíku, v ktorom sa aj dobre uskladňuje.
            A ako sa s pexesom hráme my? Keď sme chceli skúsiť hrať pexeso podľa pravidel, vybrali sme nazačiatok len šesť či osem dielikov, aby hra nebola náročná a zaujala. Zakaždým sa dá vybrať iná kombinácia, kdeže v hre je 24 párov. Najväčší úspech má však vzhľadom na vek našej Pauli hľadanie obrázkov podľa toho, čo na nich vidí, pričom krásne rozvíja svoje komunikačné schopnosti. Drevené pexeso Vilac nás zaujalo hneď na prvý pohľad a všetkým ho odporúčam. V krátkom videu sa s ním môžete zoznámiť aj vyJ.

Vláčikodráha WOODY s elektrickou mašinkou

            Ak hľadáte darček pre deti od dvoch rokov, či už k sviatku alebo ich chcete len tak potešiť, dovoľte mi podeliť sa s vami o našu skúsenosť s drevenou vláčikodráhou WOODY. Je to ideálna hračka pre chlapcov ale aj dievčatá - o čom svedčí, že naša dcérka si ju zapína dennodenne J.
            Set obsahuje drevené koľajnice, z ktorých sa dá zložiť tvar osmičky. Ak niektoré diely pri spájaní vynecháte, tak vám vznikne ovál s mostom. V balení sú ešte drevené postavičky, domy, stromy, dopravné značky a samozrejme autíčko a vagóny s mašinkou.

            Nám sa najviac páči, že mašinka je elektrická, poháňaná jednou tuškovou batériou, ktorá nie je súčasťou balenia. Dokáže ísť dopredu, ale aj cúvať a navyše si svieti na cestu J. Ovláda sa spínačom na vrchu v požadovanom  smere jazdy. Pri cúvaní má síce problém výjsť na most, ale rovinku zvláda skvelo.  Mašinka aj vagóniky sa napájajú pomocou magnetických spojek. Považujem to za veľmi nápadité, pretože netreba nič o nič pripájať a samé sa spoja pokiaľ sú natočené správnou polaritou.  Predný nárazník mašinky je zároveň senzorom, ktorý automaticky zastaví jej chod pri náraze, čím šetrí batériu. U nás sa vláčik nepreháňa len po dráhe, ale brázdi väčšinou izieb, takže sa mu stáva pomerne často, že do niečoho narazí. Preto aj túto funkciu senzora považujem za veľmi šikovnú.
            Ďaľšia obrovská výhoda je, že k dráhe sa dajú dokupovať ďalšie komponenty, ako sú koľajnice, mosty, výhybky či točne. Tým sa dá zväčšovať a prestavovať podľa aktuálnej potreby dieťaťa.
            A v neposlednej rade je výhodou aj materiál, z ktorého je podstatná časť vyrobená a tým je drevo. Nie len že je to prírodný materiál, ale aj jeho životnosť je určite vyššia než napríklad iných materiálov.
            My sme s vláčikodráhou WOODY veľmi spokojní, neni jej vpodstate ani čo vytknúť. Ak by sme chceli byť detailisti, tak niektoré spoje koľajníc nie sú dokonalé, ale nemá to žiaden vplyv na chod vláčiku po nich.
Preto jej dáváme jednotku s hviezdičkou a pridávame malú ukážku ako jazdí u nás doma.

Komentáre

Obľúbené príspevky